top of page

Tonny Van Renterghem

De Laatste Huzaar

Verzet zonder kogels Herinneringen aan de
Tweede Wereldoorlog

Tonny van Renterghem

 

Published by

Uitgeverij Conserve

m.m.v. Susanne Severeid Vertaling uit het Engels en redactie: Pauline Wesselink Vormgeving: Edd Simons en Jeroen Klaver Omvang:

300 pagina's Formaat: 12,5 x 20 cm Uitvoering: gebrocheerd ISBN: 978 90 5429 294 4

 

Unieke beschrijving van verzetsman, die uiteindelijk terecht komt in Hollywood Tonny van Renterghem

 

Hier Bestellen

Bruna.nl

Bol.com

Conserve.nl

Verkrijgbaar in de boekhandel ISBN: 978 90 5429 294 4

 

Op maandagmiddag 26 april, 2010 werd in het Verzetsmuseum in Amsterdam het boek De laatste huzaar - Verzet zonder kogels - Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog van Tonny van Renterghem gepresenteerd. Susanne Severeid, 34 jaar de levenspartner van Tonny, reikte het eerste exemplaar uit aan Cor Suijk, wiens idee het was om het boek te maken. Op de foto van Rudy Schreijnders Susanne met Cor.

 

"Het boek kreeg mij in zijn ban. De gewone en ondanks alle ellende toch humoristische toon, waarop de bezettingstijd en het verzetswerk beschreven wordt, fascineert, maar dat niet alleen, het onthult tevens een groeiende, indrukwekkende overtuiging in de richting van een geweldloze samenleving! De Laatste Huzaar zou op de boekenlijst van de middelbare scholen moeten staan, elke leerling zou het moeten lezen."

 

~ Cor Suijk, CEO Emeritus, Anne Frank House and President of the Contemporary Holocaust Education Foundation in New York

 

 

Mei 1940: de 20-jarige cavalerist Tonny van Renterghem voert zijn peloton aan in man-tegen-man gevechten met Duitse parachutisten bij Den Haag. Zijn huzarenregiment biedt heftig weerstand. Het pantserafweergeschut en de Nederlandse luchtafweer halen een groot deel van de Duitse luchttransportvloot neer, waardoor de invasie in Engeland verijdeld is. De Nederlandse capitulatie op 14 mei komt voor Van Renterghem als een volkomen verrassing die hij weigert te accepteren. Na de bezetting sluit hij zich aan bij de verzetsgroep de Orde Dienst, hij houdt zich vooral bezig met spionageactiviteiten voor Londen. Het nazi-bewind veroordeelt Van Renterghem ter dood, maar hij weet aan zijn arrestatie te ontkomen en blijft actief in het verzet. In de oorlog krijgt hij film- en toneellessen van de ondergedoken Duitse regisseur Ludwig Berger en hij is met Fritz Kahlenberg initiatiefnemer van de Ondergedoken Camera. Bij de bevrijding van Amsterdam ontvangt hij, inmiddels chef-staf van de Orde Dienst Binnenlandse Strijdkrachten Amsterdam-Zuid, namens de commandant, de eerste Britse verkenners, de Polar Bears. Daarmee ontzenuwt hij de misvatting dat het de Canadezen waren die als eersten Amsterdam bevrijd hebben. Na de oorlog weet Van Renterghem zijn droom te verwezenlijken: hij emigreert naar de Verenigde Staten en komt terecht in de filmwereld van Hollywood. Tonny van Renterghem (Amsterdam, 1919) overleed op 19 juli in Sequim, Verenigde Staten. Hij heeft in dit boek zijn herinneringen realistisch en met de nodige humor beschreven. Hij publiceerde in 1996 bij Kosmos het succesvolle boek Het geheim van Sinterklaas en de Kerstman. Susanne Severeid, de veel jongere echtgenote van Van Renterghem, heeft met hem gewerkt aan De laatste huzaar. Zij is de schrijver van The Death of Milly Mahoney, in 2009 door Conserve gepubliceerd onder de titel De dood van Milly. Pauline Wesselink deed de vertaling en redactie van De laatste huzaar. In 1998 publiceerde zij bij Conserve Ik was een tijdje een ander en in 2004 samen met Do du Preez-Verleun Soldaat in Verzet, beide boeken gaan over de Tweede Wereldoorlog.

Mei 1940: de 20-jarige cavalerist Tonny van Renterghem voert zijn peloton aan in man-tegen-man gevechten met Duitse parachutisten bij Den Haag. Zijn huzarenregiment biedt heftig weerstand. Het pantserafweergeschut en de Nederlandse luchtafweer halen een groot deel van de Duitse luchttransportvloot neer, waardoor de invasie in Engeland verijdeld is. De Nederlandse capitulatie op 14 mei komt voor Van Renterghem als een volkomen verrassing die hij weigert te accepteren. Na de bezetting sluit hij zich aan bij de verzetsgroep de Orde Dienst, hij houdt zich vooral bezig met spionageactiviteiten voor Londen. Het nazi-bewind veroordeelt Van Renterghem ter dood, maar hij weet aan zijn arrestatie te ontkomen en blijft actief in het verzet. In de oorlog krijgt hij film- en toneellessen van de ondergedoken Duitse regisseur Ludwig Berger en hij is met Fritz Kahlenberg initiatiefnemer van de Ondergedoken Camera.


 

Author, Tonny Van Renterghem

Photo: Susanne Severeid

Tonny Van Renterghem, 1944

 

Bij de bevrijding van Amsterdam ontvangt hij, inmiddels chef-staf van de Orde Dienst Binnenlandse Strijdkrachten Amsterdam-Zuid, namens de commandant, de eerste Britse verkenners, de Polar Bears. Daarmee ontzenuwt hij de misvatting dat het de Canadezen waren die als eersten Amsterdam bevrijd hebben. Na de oorlog weet Van Renterghem zijn droom te verwezenlijken: hij emigreert naar de Verenigde Staten en komt terecht in de filmwereld van Hollywood. Tonny van Renterghem (Amsterdam, 1919) overleed op 19 juli in Sequim, Verenigde Staten. Hij heeft in dit boek zijn herinneringen realistisch en met de nodige humor beschreven. Hij publiceerde in 1996 bij Kosmos het succesvolle boek Het geheim van Sinterklaas en de Kerstman. Susanne Severeid, de veel jongere echtgenote van Van Renterghem, heeft met hem gewerkt aan De laatste huzaar. Zij is de schrijver van The Death of Milly Mahoney, in 2009 door Conserve gepubliceerd onder de titel De dood van Milly. Pauline Wesselink deed de vertaling en redactie van De laatste huzaar. In 1998 publiceerde zij bij Conserve Ik was een tijdje een ander en in 2004 samen met Do du Preez-Verleun Soldaat in Verzet, beide boeken gaan over de Tweede Wereldoorlog.

 

Contact Susanne for inquiries regarding works by
Tonny van Renterghem >>

bottom of page